Nieuws en
projecten

WMS & PICK-TO-LIGHT TECHNOLOGIE IN MAGAZIJN SUMMA TRANSPORT & LOGISTIEK

WMS & Pick-to-light technologie in magazijn Summa Transport & Logistiek

Magazijnen en distributiecentra zitten tegenwoordig vol met slimme toepassingen. Veel organisaties hebben de afgelopen jaren een automatiseringsslag doorgevoerd en laten processen (deels) zonder menselijke tussenkomst verlopen. Vanzelfsprekend gaan wij als mbo-instelling met de trends mee. In het magazijn van Summa Transport & Logistiek is dan ook een warehouse management systeem (WMS), inclusief pick-to-light technologie geïmplementeerd.


Professionaliseren via het practoraat van Summa Transport & Logistiek

Een practoraat is een expertiseplatform binnen een mbo-instelling. Hier wordt praktijkgericht onderzoek uitgevoerd door studenten en docenten. Het doel? Kennisdelen en samen met het bedrijfsleven innoveren. Jaap Vos is sinds 2019 werkzaam als practor voor Summa Transport & Logistiek. Samen met hem kijken we terug én werpen we een blik op de toekomst.

PROFESSIONALISEREN VIA HET PRACTORAAT VAN SUMMA TRANSPORT & LOGISTIEK
JE BENT VAN HARTE WELKOM IN HET 'HUIS VAN DE LOGISTIEK'

Je bent van harte welkom bij het 'Huis van de logistiek'

Summa Transport & Logistiek betrekt sinds 2018 een unieke onderwijslocatie aan de Furkapas in Eindhoven. Hier worden studenten vanuit een hybride leeromgeving klaargestoomd voor de beroepspraktijk. Het multifunctionele gebouw – dat zelfs beschikt over een eigen magazijn - werd enige tijd geleden omgedoopt tot ‘Huis van de logistiek’.


Summa Transport & Logistiek slaan handen ineen met Fontys voor Associate Degree (AD)

Goed nieuws: in samenwerking met Fontys gaan wij de associate degree (AD) ‘Logistiek planner in de hightech maakindustrie’ ontwikkelen. De associate degree is een tweejarige opleiding die qua niveau tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in zit. Tijdens de opleiding ligt het accent op de praktijk. Na het afronden van de AD ontvang je een wettelijk erkend diploma.

SUMMA TRANSPORT & LOGISTIEK SLAAT HANDEN INEEN MET FONTYS VOOR ASSOCIATE DEGREE (AD)
CHALLENGES BIJ SUMMA TRANSPORT & LOGISTIEK

Challenges bij Summa Transport & Logistiek

Een opdracht uitvoeren voor een écht bedrijf. Dat is natuurlijk veel leuker dan een fictieve opdracht in de klas. Bij Summa Transport & Logistiek hebben ‘challenges’ (opdrachten uit en in het bedrijfsleven), een vaste plaats gekregen in het onderwijsprogramma.


Imagoverbetering van de transport- en logistieksector verbetert doorstroom

Er is een groot tekort aan krachten in de transport- en logistieksector. Om meer studenten te laten instromen in de logistieke opleidingen, hebben wij de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van het imago. Naast een nieuwe positionering, is er ook een doorlopende leerlijn ontwikkeld en worden er diverse activiteiten ingezet om vmbo-leerlingen te enthousiasmeren. We spreken met docent Ivo Verhoeven over dit traject en werpen samen met hem een blik op de toekomst.

IMAGOVERBETERING VAN DE TRANSPORT- EN LOGISTIEKSECTOR VERBETERT DOORSTROOM

Een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt

Werknemers stimuleren om hun persoonlijke ontwikkeling te bevorderen en tegelijkertijd een link leggen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven? Dit kan gerealiseerd worden door het traject Hybride Techniekopleiders (HTO). Vanuit ASML volgt Dennie van den Hombergh dit traject en loopt hij stage op het Summa College in de klassen van Ivo Verhoeven.


Pick to Light project met Summa College en Realtime Solutions

Om tijd te besparen en fouten te verminderen zijn er de laatste jaren diverse orderpickmethoden en -hulpmiddelen ontwikkeld. Een van deze methoden is Pick to Light, een visueel hulpmiddel bij het orderpicken.

Digital Data Square Zuid-Nederland (DDSZ)

Atlas Leefbare Stad

Omdat de Atlas een 3D plattegrond van een stad is, kun je op deze manier verkeersstromingen laten zien. Omdat er vele uitdagingen zijn zoals bijvoorbeeld de zero-emissie zones, geen voertuigen met CO2 uitstoot, kun je de huidige bereikbaarheid met de Atlas laten zien. 


Het DDSZ project

Supply chains in Zuid-Nederland maken in het project Digital Data Square Zuid-Nederland (DDSZ) gebruik van data om de digitaliseringsgraad van het Supply Chain werkveld te verhogen. 

Digital Data Square Zuid-Nederland (DDSZ)

Transport en logistiek opleidingen

Ben je op zoek naar een opleiding in de transport en logistiek in de regio Eindhoven? Maar weet je nog niet precies wat je wil? In dit artikel laten we je de verschillende mogelijkheden zien op mbo, hbo en Universitair niveau.Studenten Summa implementeren en realiseren WMS voor Stichting Babyspullen

Vorig schooljaar zijn er een aantal studenten van Summa Transport & Logistiek gestart met een opdracht voor Stichting Babyspullen. De onderzoeksvraag hierbij was: is het mogelijk om een operationele sorteer hub in te richten voor Stichting Babyspullen? Tijdens dit project hebben de studenten een aantal fases doorlopen.

Summa sorteerhub

Challenge: Sterrenlaan in beeld

De locatie van het Summa College op de Sterrenlaan in Eindhoven kampt met een opslagprobleem. In het pand huisvesten diverse opleidingsinstituten, waaronder de school voor facilitaire dienstverlening, brood & banket en horeca. Het hoofd huisvesting en het hoofd van de facilitaire dienst zaten al enige tijd met hun handen in het haar wat betreft de opslag van alle benodigde materialen. Derdejaars studenten van de opleiding Manager Transport en Logistiek gingen op zoek naar een oplossing.BOL of BBL?

De leerroutes BOL en BBL leiden tot hetzelfde diploma, maar steken aanzienlijk anders in elkaar. Bij de beroeps opleidende leerweg (BOL) ga je 5 dagen in de week naar school en loop je stage, terwijl de beroeps begeleidende leerweg (BBL) bestaat uit een combinatie tussen werken en leren. Martin Haas, docent bij Summa Transport & Logistiek, bespreekt de voordelen van beide leerroutes en nodigt je van harte uit kennis te komen maken.Van Vakantie Management Systeem, naar Transport Management Systeem

Het Summa College in Eindhoven laat eerstejaars studenten van de opleiding Manager Transport & Logistiek op een unieke manier kennismaken met een Transport Management Systemen (TMS). In samenwerking met softwareontwikkelaar TANS (ook uit de lichtstad), ontwikkelde de onderwijsinstelling een Vakantie Management Systeem.


‘Duurzaam’ sleutelwoord in samenwerking met Vanderlande

Jos Clee, docent Transport & Logistiek aan het Summa College in Eindhoven, vertelt over de duurzame samenwerking die is ontstaan tussen de onderwijsinstelling en automatiseringsreus Vanderlande: “Geen ‘big bang’, maar een samenwerking waarbij we stap voor stap duurzaam integreren.” 


Afgelopen dinsdag presenteerde studenten van het Summa College hun werkzaamheden voor Stichting Babyspullen

Studenten van het @Summa College @Summa Transport & Logistiek zetten sorteercentrum op voor @Stichting Babyspullen. Dinsdag presenteerden ze de resultaten via een digitale meeting aan logistieke partners uit de regio. Ze mochten veel positieve reacties in ontvangst nemen en waren ook zelf over de opdracht te spreken: “Leuk dat we tijdens deze opdracht echt in de praktijk bezig zijn.”

#transport #logistiek #mbo #ditismbo #mvo #trots


WORKSHOP: ONTDEK JE KANSEN VOOR HET MODERNISEREN VAN JE PRODUCTIEPLANNING
Goed plannen is complex en belangrijk. Een goede productieplanning stelt je in staat om meer te produceren, minder materiaal en energie te verbruiken en op tijd te leveren. In de workshop 'Ontdek je kansen voor het moderniseren van je productieplanning' nemen we je mee in de ontwikkelingen op het gebied van productieplanning (in brede zin) en reserveren we tijd om jouw planningsuitdagingen te bespreken.

Win-win situatie voor Continu door gastlessen bij Summa Transport & Logistiek

In het voorjaar van 2020 heeft Continu zich aangesloten als partner bij het RIF-project van Summa Transport & Logistiek. Dit project heeft als doel het onderwijs en de arbeidsmarkt met elkaar te verbinden. Continu wilde hier, als intermediair met focus op de logistieke sector, graag in participeren. Maik Kruiswijk, Adviseur Logistiek bij Continu, vertelt over de samenwerking en de gastlessen die daar als resultaat uit zijn voortgekomen.


Studenten onderzoeken mogelijkheid eigen sorteercentrum voor Stichting Babyspullen

De studenten van Summa Transport & Logistiek onderzoeken de mogelijkheden voor een eigen ‘sorteer hub’ voor Stichting Babyspullen. Deze stichting heeft als doel de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen en zamelt hiervoor (gebruikte) babyspullen in om er startpakketten van te maken. Deze pakketten verstrekken ze gratis aan ouders die het financieel moeilijk hebben.


Webinar ‘Robotisering in de Logistiek’ succesvol

Op woensdag 18 november vond het eerste webinar vanuit het Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant plaats: Robotisering in de Logistiek. Na diverse fysieke evenementen te hebben georganiseerd in het Huis van de logistiek, vroeg de huidige situatie rondom de coronapandemie om een digitaal vervolg op deze samenkomsten. Het webinar was een groot succes.


Summa & Bedrijf: leven lang leren

In het voorjaar van 2020 heeft Continu zich aangesloten als partner bij het RIF-project van Summa Transport & Logistiek. Dit project heeft als doel het onderwijs en de arbeidsmarkt met elkaar te verbinden. Continu wilde hier, als intermediair met focus op de logistieke sector, graag in participeren. Maik Kruiswijk, Adviseur Logistiek bij Continu, vertelt over de samenwerking en de gastlessen die daar als resultaat uit zijn voortgekomen.


LCB verbindt vier Brabantse topregio’s; samen komen wij verder!

Innoveren doe je niet alleen. Exact de reden waarom Logistics Community Brabant (LCB) veel waarde hecht aan samenwerking. Daarom tekende LCB op maandag 21 september met regioparnters REWIN, Midpoint Brabant, Vijfsterren Logistiek en Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant een strategische samenwerkingsovereenkomst.

LCB is een samenwerking tussen de kennisinstellingen Universiteit van Tilburg, Technische Universiteit Eindhoven, Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences en brengt Ondernemers, Onderwijs, Overheid en Onderzoek bij elkaar om samen initiatief te nemen tot logistieke innovaties in Noord-Brabant. De regiopartners beschikken over regionale contacten en kennen de lokale economische en logistieke ontwikkelingen in de vier Brabantse regio’s. Door ook deze vier regio’s samen te laten werken op verschillende onderzoeksthema’s, blijft Brabant ook in de toekomst dé topprovincie in de logistiek.


Brief vanuit het Supply Chain Platform over de corona-crisis

Geacht leden en geïnteresseerden van het Supply Chain Platform ZOB

Wie had ooit kunnen denken dat we binnen 3 maanden na het aanbreken van het nieuwe jaar, we ons in totaal ander vaarwater zouden bevinden?

Inmiddels zitten we al enige tijd in deze corona crisis. Een crisis die zijn weerga niet kent. Veel sectoren en zo ook (deels) de logistieke sector worden hard getroffen en het zicht op herstel is nog uiterst broos.

De verschillen zijn echter groot, waar het voor het ene bedrijf een enorme terugval in omzet betreft, beleeft een ander hoogtij dagen. We realiseren ons goed dat het voor de meeste bedrijven en ondernemers erg zwaar is om het hoofd boven water te houden en dat iedereen alle zeilen bij moeten zetten om deze moeilijke tijd door te komen.


Student Nick van Dalen: “Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben”

Nick van Dalen volgt bij het Summa Transport en Logistiek in Eindhoven de bbl-opleiding tot logistiek supervisor. Hij is vier dagen per week werkzaam bij Valeo Group in Helmond, specialist in de automotive aftermarket. Van hen kreeg hij de kans zich verder te ontwikkelen en zodoende gaat hij één dag per week naar school. Over een half jaar hoopt hij zijn diploma op zak te hebben. Nick: “Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben.”


Onderwijs in tijden van corona
Het is 15 maart 19:00. Premier Rutte kondigt het sluiten van de scholen aan. Door het hele land worden onderwijsinstellingen voor het blok gezet. Hoe verder, nu fysiek onderwijs niet meer tot de mogelijkheden behoort? Ook Peter Groenen en Jos Clee, teamleider en docent bij Summa Transport & Logistiek bogen zich over de kwestie. Zij vertellen hoe ze het onderwijs de afgelopen weken vormgaven, waar ze tegenaan liepen en wat ze meenemen naar de toekomst.

Kennismaken met Peter Groenen, teamleider bij Summa Transport & Logistiek

Het team van Summa Transport & Logistiek is sinds maart 2020 versterkt met Peter Groenen. Na jarenlang actief te zijn geweest in de financiële wereld, is hij terug in het onderwijs. We maken kennis, spreken met Peter over zijn rol als teamleider en zijn ambities voor de toekomst.

 


Voortgang RIF-project ‘Samen Slim Logistiek Vooruit’

Onder de projectnaam ‘Samen Slim Logistiek Vooruit’ startte Summa Transport en Logistiek 3,5 jaar gelegen de aanvraag voor het Regionaal Investeringsfonds (RIF). Na een lang en intensief traject werd dit fonds, bedoelt voor het verbeteren van het onderwijs in samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven, 1,5 jaar geleden toegewezen en konden de plannen tot uitvoering worden gebracht.


Data workshop mei 2020

Logistiek staat of valt met inzicht, transparantie en juistheid van informatie. Met de hoeveelheid data van vandaag, is het mogelijk om betere beslissingen te nemen. Niet alleen met Big Data, ook met  Small Data valt voor bedrijven winst te behalen. Data is van groot belang: data verzamelen, analyseren en delen. Hoe kun je als ondernemer hier meer uithalen? Met bestaande of nieuwe ICT-tools? Hoe ga  je om met data binnen de organisatie en hoe gebruik je data van buiten de eigen organisatie?
 


Servicepunt Leren & Werken en Summa Transport & logistiek helpen zij-instromers aan diploma

Servicepunt Leren & Werken is een samenwerking tussen de Gemeente, het UWV en het onderwijs. Het doel van het servicepunt is het versterken van arbeidskansen voor mensen die hun aansluiting met de arbeidsmarkt verloren zijn. Hiertoe zijn in alle arbeidsmarktregio’s leerwerkloketten gevormd. Summa Transport & Logistiek sloot zich aan bij het Eindhovense Servicepunt en loodste met succes een klas zij-instromers naar hun diploma!


Van vmbo naar mbo via een doorlopende leerlijn

Er is een groot tekort aan krachten in de regionale transport- en logistieksector. Om meer studenten te laten instromen in de logistieke opleidingen van het Summa College, zet docent Ivo Verhoeven zich in voor het creëren van een doorlopende leerlijn. Het doel? De doorstroom tussen het vmbo en de logistieke vervolgopleidingen van het Summa College verbeteren. Wij spraken met Ivo over de ontwikkelingen op dit vlak.


Magazijn carrousel voor dynamische leeromgeving

“Summa Transport & Logistiek innoveert en automatiseert magazijn”, kopten we in november 2019. In het magazijn van het Summa College in Eindhoven verlopen processen momenteel grotendeels geautomatiseerd. Belangrijk, want op deze manier is de leersituatie sterk gelieerd aan de werkelijkheid. Op het vlak van innovatie zet de onderwijs instelling nu de volgende stap. Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een magazijn carrousel.


Huis van de Logistiek: bedrijfsleven, overheid en onderwijs bundelen de krachten

Summa Transport & Logistiek betrekt sinds 2018 een unieke onderwijslocatie aan de Furkapas in Eindhoven. Hier worden studenten vanuit een hybride leeromgeving klaargestoomd voor de beroepspraktijk. Leren uit boeken wordt gecombineerd met leren in de praktijk. Zo beschikt de onderwijs instelling over een heus magazijn. De unieke (onderwijs)locatie wordt ook wel het Huis van de Logistiek genoemd.


Workshop datagedreven logistiek voor het MKB

Logistiek staat of valt met inzicht, transparantie en juistheid van informatie. Met de hoeveelheid data van vandaag is het mogelijk om betere beslissingen te nemen. Niet alleen met big data, ook met small data valt er voor bedrijven winst te behalen. Data is van groot belang: data verzamelen, analyseren en delen. Hoe kun je als ondernemer hier meer uithalen? Met bestaande of nieuwe ICT-tools? Hoe ga je om met data binnen de organisatie en hoe gebruik je data van buiten de eigen organisatie? Meld u aan voor de workshop datagedreven logistiek voor het MKB!

Wat, wanneer, waar?

  • Workshop datagedreven logistiek voor het MKB
  • 29 mei 2020 (hele dag)
  • Eindhoven

Summa innoveert en automatiseert magazijn

Magazijnen en distributiecentra zitten tegenwoordig vol met slimme toepassingen. Veel organisaties hebben de afgelopen jaren een automatiseringsslag doorgevoerd en laten processen tegenwoordig (deels) zonder menselijke tussenkomst verlopen. Ook robotisering is volop in ontwikkeling en zal binnenkort eerder regel zijn dan uitzondering.


Klankbordgroep Supply Chain Platform maakt vliegende start

De klankbordgroep van het Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant heeft een vliegende start gemaakt. Op woensdag 30 oktober werden de eerste twee thema’s gepresenteerd die het platform zal oppakken: ‘human capital, onderwijs en arbeidsmarkt’ en ‘innovatie in de supply chain’. Met het opstarten van deze projecten wil het platform organisaties uit de regio helpen om logistieke vraagstukken beet te pakken


Baetsen ondersteunt personeel op unieke wijze: eye-opener voor studenten en docenten

Onlangs brachten studenten van de opleiding logistiek teamleider een bezoek aan Baetsen-Groep; een grote speler op het gebied van afvalverwerking en recycling uit de regio. Zij kregen een rondleiding door de vestiging in Veldhoven en werden getrakteerd op een inspirerende presentatie over diversiteit op de werkvloer.


Kennismaken met Arno Goedhart, Directeur van Summa Transport & Logistiek

Kennismaken1Arno Goedhart (1968) is op 1 augustus aangesteld als directeur van de Summa Transport & Logistiek, Summa Facilitair en Summa Luchtvaartdienstverlening. Hij volgt hiermee Henriette de Haas op, die na 40 jaar werkzaam te zijn geweest in het beroepsonderwijs is gaan genieten van haar pensioen. We maken kennis met Arno en spreken met hem over zijn doelen en ambities.


Verbinding door samenwerking in de logistieke sector zijn pure noodzaak

Supply Chain Platform Zuidoost Brabant heeft grote ambities


Evenement ‘Innovatie en data in de MKB supply chain’ druk bezocht!

Trots kijken we terug op de tweede Dag van de Logistiek met als thema ‘Innovatie en data in de MKB supply chain’. Het regionale bedrijfsleven was goed vertegenwoordigd en daar zijn we als Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant erg blij mee. “Met deze bijeenkomsten willen we zorgen voor meer verbinding en samenwerking in de regionale transport en logistiek”, vertelt Henriette de Haas, Directeur Transport & Logistiek van het Summa College. “We hebben elkaar immers hard nodig om de sector – nu én in de toekomst – op de kaart te zetten als interessante werkomgeving.”

 


Logistieke samenwerking intensiveren en innovatie realiseren

Het Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant werkt nauw samen met andere logistieke platformen uit de regio. Samen met Midpoint (Midden-Brabant), Vijfsterren Logistiek (Noordoost-Brabant) en Logistiek Platform Roosendaal (West-Brabant) verzonden zij onlangs een brief aan de informateur van de provincie.


Logistics Community Brabant; 1 jaar in de lucht!

Donderdag 13 juni 2019 vierde Logistics Community Brabant (LCB) haar eerste verjaardag. Op een feestelijke wijze werden de eerste resultaten gepresenteerd. Ook werd een inkijk gegeven in de LCB-onderzoeksthema’s, -producten en -doelstellingen. Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht op Vliegbasis Gilze-Rijen diende hierbij als achtergrond om symbolisch dit succesvolle resultaten te vieren: ‘We zijn in de lucht’.


Lancering e-JointCorridor: digitaliseren en koppelen vrachtdocumenten op multimodaal transport bespaart tot 20% doorlooptijd.
Tijdens het LCB JAAREVENT op 13 juni jl., is de allereerste e-JointCorridor gepresenteerd. Bij de e-JointCorridor wordt vrachtinformatie over verschillende modaliteiten heen gedigitaliseerd. Om tot deze ontwikkeling te komen is er tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid op regionaal en landelijk niveau samengewerkt. De samenwerking toont de unieke logistieke innovatiekracht van Logistics Community Brabant aan.

Logistieke studenten bijten zich vast in challenge bij Summa Mechatronica

Geïntegreerd leren is een belangrijke pijler binnen de opleidingen van Summa Transport & Logistiek. Het is cruciaal dat het onderwijs aansluit op de beroepspraktijk en uitdagend is. Summa probeert haar studenten daarom zo veel mogelijk kennis te laten maken met de praktijk. Dit gebeurt onder meer in de vorm van het oplossen van challenges: real-life problemen bij organisaties uit het werkveld. Afgelopen kwartaal gingen tweedejaars studenten van de opleiding Manager Transport & Logistiek aan de slag met een challenge bij Summa Mechatronica.


Jaap Vos: “Mijn rol als practor? Vooruitkijken en ons onderwijs toetsen”

Jaap Vos vervult sinds 1 februari 2019 de rol van practor binnen Summa Transport & Logistiek. We blikken met hem terug op de eerste maanden. Hoe heeft het practoraat zich ontwikkeld en wat hebben we tot nu toe gerealiseerd?