Challenge: Sterrenlaan in beeld

De locatie van het Summa College op de Sterrenlaan in Eindhoven kampt met een opslagprobleem. In het pand huisvesten diverse opleidingsinstituten, waaronder de school voor facilitaire dienstverlening, brood & banket en horeca. Het hoofd huisvesting en het hoofd van de facilitaire dienst zaten al challangeenige tijd met hun handen in het haar wat betreft de opslag van alle benodigde materialen. Derdejaars studenten van de opleiding Manager Transport en Logistiek gingen op zoek naar een oplossing.

Ondanks corona, toch opdracht in de praktijk
Jaap Vos is vanuit zijn rol als practor verantwoordelijk voor de zogenoemde ‘challenges’. Dit zijn opdrachten uit het bedrijfsleven die door studenten kunnen worden opgepakt. Hij vertelt: “Toen ik benaderd werd voor deze opdracht werd ik direct enthousiast. Door het coronavirus konden veel challenges dit jaar niet doorgaan. Op deze manier hebben we onze studenten toch een opdracht uit de praktijk kunnen aanreiken.”

15 verschillende opslaglocaties
“Van mijn collega’s aan de Sterrenlaan begreep ik dat het opslag en voorraadbeheer afgelopen jaren een uitdaging was geworden. Voor de opleidingen die aan de Sterrenlaan verzorgd worden, zijn veel materialen benodigd. Denk aan laptops, monitors en andere ICT producten, voedingsproducten voor de bakkers en servies voor de horecaschool. Er was geen centraal magazijn op de locatie. De producten lagen in 15 verschillende opslagruimtes en niemand wist precies wat waar lag opgeslagen..”

“Meneer, dit kan veel beter”
Studenten waren verbaasd over de situatie die zij aantroffen toen ze voor het eerst langskwamen op locatie. “Een van mijn studenten zij terecht dat het veel beter kon”, aldus Vos. Studenten kregen de opdracht te onderzoeken hoe de opslag en het voorraadbeheer aan de Sterrenlaan het best kon worden geregeld. Enkele weken later werden ze opnieuw verwacht op de onderwijslocatie om hun bevindingen aan het hoofd huisvesting en hoofd facilitair te presenteren.

Vos: “Studenten beten zich echt in de opdracht vast. Ze kregen toegang tot alle opslaglocaties in het pand, observeerde hoe er gebruik van werd gemaakt en spraken met studenten en docenten om hun behoeftes te achterhalen. Deze groep ging zelfs nog een stap verder. Eén van de studenten volgde eerder een opleiding aan De Rooi Pannen en stelde voor hier een kijkje te gaan nemen. Het bezoek werd door de studenten zelf geregeld en gaf goede input.”

Presentatie goed ontvangen, vervolgopdracht ligt al klaar
“De eindpresentatie die door de studenten werd verzorgd werd heel positief ontvangen. De locatie wordt aankomende zomer verbouwd en daarin worden de adviezen meegenomen. Studenten zijn trots dat hun aanbevelingen ook echt uitgevoerd worden. Ze kregen zelf een vervolgopdracht mee: nadenken over een beheersysteem en bekijken welke optimalisaties er nog doorgevoerd kunnen worden op het vlak van duurzaamheid.”

“Deze vervolgopdrachten laten echt zien hoe blij de heren aan de Sterrenlaan waren met het advies. Of dit een challenge wordt voor volgend jaar, of misschien wel een stage opdracht voor een van de studenten weten we nog niet”, vertelt Vos. “Wel zou het natuurlijk mooi zijn als we volgend jaar ook weer challenges bij logistieke organisaties kunnen oppakken. Dus heb je een opdracht liggen? Schroom niet om contact met mij op te nemen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik denk graag met je mee. “