Studenten Summa implementeren en realiseren WMS voor Stichting Babyspullen

Vorig schooljaar zijn er een aantal studenten van Summa Transport & Logistiek gestart met een opdracht voor Stichting Babyspullen. De onderzoeksvraag hierbij was: is het mogelijk om een operationele sorteer hub in te richten voor Stichting Babyspullen? Tijdens dit project hebben de studenten een aantal fases doorlopen.

Hoe is dit project tot stand gekomen?

Jeff van Hek, nauw betrokken bij Summa Transport & Logistiek en werkzaam bij WMS-leverancier Realtime Solutions heeft contact opgenomen met Marjolijn Hermus, oprichtster van Stichting Babyspullen. De stichting biedt startpakketten aan voor ouders die het financieel niet breed hebben. Door deze pakketten aan te bieden wil de stichting de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen verminderen. Via ruim 200 inzamelpunten kunnen (gebruikte) babyspullen ingezameld worden voor de startpakketten. Eén van de inzamelpunten is het eigen magazijn van Summa Transport & Logistiek. Jeff van Hek bood Stichting Babyspullen een Warehouse Management System (WMS) aan zodat zij inzicht hebben in de voorraad. Een WMS kan gezien worden als een digitaal magazijn. Mochten zij namelijk artikelen nodig hebben op het hoofdmagazijn in Heerhugowaard, kunnen ze zien welke artikelen Summa nog heeft liggen.

Door studenten te koppelen aan een project met een challenge voor een echte organisatie, kunnen ze zien hoe het er in de arbeidsmarkt aan toe gaat. Daarnaast is Stichting Babyspullen geholpen met een onderzoek en uitvoering van het project.

 

Verschillende fases

In de beginfase werd er kennis gemaakt met WMS voor de studenten. Docenten hebben hiervoor een specifiek WMS trainingsprogramma gevolgd waarna specifiek WMS lesmateriaal is ontwikkeld. Door het geven van lessen en het onderzoeken of een WMS überhaupt handig was voor Stichting Babyspullen, konden de studenten dieper op het onderzoek in gaan. Daarna kon er gekeken worden hoe je een WMS implementeert en wat je daarvoor nodig hebt.

In december ging fase 4 van start. Het realiseren en implementeren van een WMS in de sorteerhub voor Stichting Babyspullen in de praktijkhal van het Summa College. In deze fase, op 10 december, zijn een aantal fanatieke studenten op vrijwillige basis aan de slag gegaan. Dit onder begeleiding van docenten. Hier waren ook twee stagiaires van Realtime Solutions bij aanwezig: Yiri (MBO Logistiek) en Rohan (MBO ICT). Rohan, stagiair ICT van het Summa College heeft de afgelopen periode in de klas live helpdesk ondersteuning geleverd en is vraagbaak voor ICT gerelateerde WMS vraagstukken. Studenten begonnen de dag eerst met een overleg over de aanpak voordat ze daadwerkelijk aan de slag gingen met de implementatie en realisatie van het WMS.

Het mooie aan dit project is dat studenten zelf een sorteerhub hebben ontwikkeld, ingericht en operationeel hebben gemaakt. Babyspullen krijgen zo een 2e leven doordat ze daadwerkelijk terecht komen bij jonge gezinnen die het nodig hebben. Daarnaast kan de sorteerhub gebruikt worden als praktijkleerbedrijf waar studenten kennis kunnen maken met de grondbeginselen van de logistiek en hun eerste praktijkervaring op kunnen doen in het werken met een WMS. Ook is deze opdracht een mooie kennismaking met maatschappelijk verantwoord ondernemen.