Transport en logistiek opleidingen

Ben je op zoek naar een opleiding in de transport en logistiek in de regio Eindhoven? Maar weet je nog niet precies wat je wil? Hieronder laten we je de verschillende mogelijkheden zien op mbo, hbo en universitair niveau.

 

MBO

Als je op zoek bent naar een mbo opleiding, dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen bij het Summa College! Deze onderwijsinstelling heeft tal van mbo-opleidingen binnen de transport en logistiek, zowel BBL- als BOL-opleidingen. 

BBL en BOL

BBL- en BOL-opleidingen zijn beide leerwegmogelijkheden binnen het mbo transport en logistiek. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Binnen dit traject heeft een student een arbeidsovereenkomst met de werkgever. Daarnaast gaat de student 1 dag in de week naar school. 

Bij een BOL-opleiding ga je naar school en krijg je theorie en huiswerk mee. Daarnaast loop je stages en krijg je daar vaak een kleine vergoeding voor. Door het lopen van stages kun je alvast wennen aan een fulltimebaan en kun je ervaren hoe je functie zal zijn in de transport en logistiek.

Opleidingen in de transport en logistiek

Het Summa College Transport en Logistiek in Eindhoven biedt verschillende mbo transport en logistiek opleidingen in verschillende niveaus aan.

Niveau 1
Binnen mbo niveau 1 heb je de mogelijkheid om een BBL of een BOL opleiding te volgen tot Assistent Logistiek. Als assistent logistiek werk je in een magazijn en zorg je ervoor dat de goederen op de juiste plek worden opgeslagen en dat klanten op tijd hun bestelde goederen krijgen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een groothandel, transportbedrijf of productiebedrijf.

Niveau 2
Het Summa College biedt 2 verschillende opleidingen op mbo niveau 2 niveau. Het gaat om de opleiding Chauffeur Wegvervoer (BBL) en om de opleiding Logistiek Medewerker (BBL en BOL).

Met de opleiding Chauffeur Wegvervoer leer je hoe je omgaat met je lading, eventuele bijrijders en overige weggebruikers. Veilig transport is het allerbelangrijkste, dus een erg verantwoordelijke baan! Ben je 18 jaar of ouder en heb je rijbewijs B al in je bezit? Dan kun je sneller aan de slag. Dan is er een mogelijkheid om deze opleiding in 1 jaar te doen.

Met de opleiding Logistiek Medewerker (BBL en BOL) word jij de spil van het magazijn. Jij weet waar alles ligt en hoe je goederen kunt verplaatsen. Je houdt van aanpakken en vindt het leuk om met machines te werken. Tijdens schooltijd krijg je de kans om een heftruck- en/of reachtruckcertificaat te halen.

Niveau 3

Met mbo-niveau 3 heb je de mogelijkheid om opgeleid te worden tot Logistiek Teamleider (BBL en BOL). Als teamleider ken je het logistieke proces en verdeel je het werk onder jouw medewerkers. Je leert plannen en aansturen en zorgt dat jouw magazijn georganiseerd is.

Niveau 4
Op mbo-niveau 4 biedt het Summa College 2 verschillende opleidingen aan, namelijk Logistiek Supervisor en Specialist Transport en Logistiek (beide BBL en BOL). 

Als logistiek supervisor ben je de rechterhand van de manager en ga je aan de slag als toezichthouder en organiseer je alles wat er in een warehouse gebeurt. Je houd je bezig met het personeelsbeleid en creëert een veilige werksituatie.  

Als specialist transport en logistiek ben je hoofdverantwoordelijke. Je houdt je bezig met het logistieke proces, de cijfers en een goede werkomgeving voor het personeel. Door jouw ondernemende houding denk je aan de toekomst en laat jij het bedrijf meer winst maken. 

HBO

Op hbo-niveau in de regio Eindhoven zijn er ook verschillende mogelijkheden. Zo kun je op de Avans in Den Bosch een Associate degree Logistiek doen. Associate degree kun je vergelijken met een mbo+ opleiding. Dit is een vooropleiding van 2 jaar op een hbo-bachelor. De toelatingseisen zijn een mbo 4, havo of vwo diploma. Associate degree Logistiek is een 2-jarige opleiding waarin je opgeleid wordt tot logistiek professional. Als logistiek professional vorm je de verbinding tussen het management, het beleid en de uitvoering. Je signaleert knelpunten, analyseert problemen en voert verbeteringen door.

Naast een Associate degree heb je ook bacheloropleidingen. Dit zijn 4 jaar durende hbo-opleidingen waarin je een volwaardig hbo-diploma behaald. In de regio Eindhoven kun je terecht bij de voltijd opleiding Logistics Engineering op de Fontys in Venlo. Wil jij weten hoe een logistiek proces eruitziet en hoe dingen georganiseerd zijn? Dan ben je bij deze opleiding op het juiste adres. Je maakt kennis met thema’s als productielogistiek, vervoerslogistiek, distributiecentra en wat logistiek inhoudt. Daarnaast loop je 2 stages en studeer je af op je laatste stageadres. 

 

Universitair (WO)

In de regio Eindhoven zijn er twee voltijd universitaire opleidingen beschikbaar. De eerste is de opleiding Operations Management & Logistics op de TU Eindhoven. Deze opleiding leert jou alles over het integraal modelleren en managen van supply chains, workflows, human resources en financiering.  

De tweede is de opleiding Supply Chain Management op Tilburg University. Tijdens deze opleiding word je een expert op het gebied van ontwerpen, implementeren en managen van supply chains.

 

 

Ben je er al uit? Of wil je meer informatie? Ga dan naar de website van het Summa College.