Atlas Leefbare Stad

In een vorig artikel hebben we het al gehad over het DDSZ (Digital Data Square Zuid-Nederland) project. Hierin gaan verschillende bedrijven aan de slag met het verhogen van de digitaliseringsgraad van het Supply Chain werkveld. Daarnaast moet de impact van de Supply Chains op het klimaat afnemen. Dit gebeurt door middel van vier proeftuinen:

  • AVS (Augmented reality, Virtual reality en Serious gaming)
  • SSCC (Smart Supply Chain Contracts)
  • Robotisering
  • Digital Twin

Eén van de onderdelen, ‘Digital Twin’, is een virtuele representatie van een fysiek project, een kopie van de werkelijkheid, zoals de Atlas Leefbare Stad. Deze Atlas biedt beschikbare data met inzichten en informatie over een stad betreffende de bereikbaarheid.

Wat is De Atlas Leefbare Stad?

De Atlas is ontwikkeld door LCB (Logistics Community Brabant) en Argeleo. LCB brengt ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoek bij elkaar om logistieke innovaties te realiseren in Noord-Brabant. Argeleo ontwikkelt en verkoopt ICT services, applicaties en support in de vorm van Digital Twin oplossingen zoals De Atlas. Chauffeurs en openbare publieke databronnen zorgen voor data en deze data wordt gevisualiseerd in een 3D kaart van een stad. Zo zie je meteen wat de knelpunten en kansen voor bereikbaarheid in een (binnen)stad zijn.

Aangezien De Atlas een 3D plattegrond van een stad is, kun je verkeersstromingen laten zien. Er zijn vele uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de zero-emissie zones (geen voertuigen met CO2 uitstoot). Met De Atlas kun je de huidige bereikbaarheid laten zien. Daarnaast bevat De Atlas ook de exacte plekken van fysieke objecten zoals verkeerslichten, bruggen, bomen, functies van gebouwen en de bereikbaarheid van treinstations, bushaltes en containerterminals.

De Atlas in de logistiek

Door data te delen kunnen logistieke bedrijven een bijdrage leveren aan oplossingen zoals efficiëntere ritten, lagere logistieke kosten of hogere servicelevels. Wanneer bedrijven in de logistieke sector data delen, kunnen ze daarnaast ook een bijdrage leveren aan betere besluitvorming omtrent de bereikbaarheid en leefbaarheid van de provincie.