Pick to Light project met Summa College en Realtime Solutions

Orderpicken is een belangrijk onderdeel in het bestelproces. Producten worden verzameld op basis van klantenorders en de beschikbare voorraad. Over het algemeen is het orderpickproces het meest arbeidsintensieve proces binnen een magazijn. In sommige magazijnen zijn zelfs 60% van alle arbeidsprocessen terug te voeren tot het orderpickproces. Dit komt omdat het werk veel tijd kost en er is een hoge kans is op het maken van fouten. Om tijd te besparen en fouten te verminderen zijn er de laatste jaren diverse orderpickmethoden en -hulpmiddelen ontwikkeld. Eén van deze methoden is Pick to Light, een visueel hulpmiddel bij het orderpicken. Het Summa College in Eindhoven heeft een PTL-trainingsegment kunnen aanschaffen. Dit is gerealiseerd met behulp van de MRE-subsidie (Metropool Regio Eindhoven). Twee stagiaires van het Summa College hebben trainingsmateriaal ontwikkeld, zodat docenten dit kunnen gebruiken in hun lesmateriaal. De stagiaires werden hierbij ondersteund door een WMS (Warehouse Management System) van leverancier Realtime Solutions uit Eindhoven.

Wat is Pick to Light?

Pick to Light (PTL) is een hulpmiddel waarbij de locaties van stellingen in een magazijn worden uitgerust met kleine oplichtende displays. Een PTL-display kan in verschillende kleuren oplichten. Daarnaast heeft dit display de mogelijkheid om te laten zien hoeveel er gepickt moet worden per stelling. Ook is de display voorzien van een bevestigingsknop. Deze knop wordt ingedrukt na het voltooien van een pickorder.

Bij het inrichten van een PTL wordt van tevoren onderzocht welke artikelen in aanmerking komen voor deze methode. Vaak zijn dit kleinere artikelen, zoals schroefjes, moertjes, sieraden of verpakte medicijnen. Niet alle artikelen zijn dus geschikt voor PTL. De omvang van een PTL kan in lengte ook niet oneindig groot zijn, vandaar dat een PTL vaak verdeeld wordt in beloopbare PTL-zones. Omdat je deze technologie kunt koppelen met een WMS (Warehouse Management System) of ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) heb je meteen real-time inzicht in de voortgang van orders en voorraden. Zo heeft een PTL-systeem vele voordelen, mits het voor de juiste artikelen en orderstroom wordt ingezet.

Lesmateriaal voor het Summa College

Tijdens een presentatie aan het logistieke docententeam hebben twee studenten van het Summa College uitleg gegeven over Pick to Light. Dit zijn Yiri Ekstein, student logistiek en Rohan Sneijers, student ICT. Zij hebben zowel de gebruikershandleiding als de technische handleiding uitgewerkt. Het docententeam beschikt nu over de handvatten om hier lesmateriaal van te ontwikkelen. Op deze manier kunnen andere studenten van het Summa College ervaren hoe je met PTL werkt.

Meer weten over Pick to Light, WMS (Warehouse Management System) of andere oplossingen? Bekijk de website van Realtime Solutions.

Een opleiding volgen in de transport of logistiek? Lees dan dit artikel of bezoek de website van Summa College.