Imagoverbetering van de transport- en logistieksector verbetert doorstroom

Er is een groot tekort aan krachten in de transport- en logistieksector. Om meer studenten te laten instromen in de logistieke opleidingen, hebben wij de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van het imago. Naast een nieuwe positionering, is er ook een doorlopende leerlijn ontwikkeld en worden er diverse activiteiten ingezet om vmbo-leerlingen te enthousiasmeren. We spreken met docent Ivo Verhoeven over dit traject en werpen samen met hem een blik op de toekomst.

Doorstroom tussen het vmbo en de logistieke vervolgopleidingen
Het oppoetsen van het imago van de logistieke opleidingen had als doel de doorstroom vanuit het vmbo te verbeteren. Ivo: “Vmbo-leerlingen denken bij ‘transport en logistiek’ nog voornamelijk aan vrachtwagens, magazijnen en dozen. Natuurlijk is dit onderdeel van de sector, maar zeker in de Brainport-regio is het vakgebied veel breder en uitdagender dan dat.”

Om dit aan potentiële nieuwe studenten te laten zien, is in het magazijn van het Summa College aan de Furkapas een ‘logistic experience’ ontwikkeld, worden er logistieke workshops georganiseerd en zijn VMBO-docenten opgeleid om op middelbare scholen het keuzevak logistiek te kunnen verzorgen. Ivo vertelt hierover: “Met deze activiteiten plaatsen we de transport en logistiek in een breder perspectief en laten we zien hoe tof het is om in deze sector te werken.”

Aan den lijve ondervinden wat een baan in de transport en logistiek behelst
Scholieren en docenten van diverse middelbare scholen uit de regio brachten een bezoek aan Summa Transport & Logistiek, namen deel aan de logistic experience of kozen voor een workshop. De reacties zijn positief. “Het denken in processen is in de transport en logistiek erg belangrijk. Dit komt in de activiteiten die wij aan het vmbo aanbieden goed naar voren”, aldus Ivo. “Door workshops en experiences voor vmbo-scholen te verzorgen, ondervinden leerlingen en docenten aan den lijve wat een baan in de transport & logistiek behelst.”

Kwalificatiedossiers op elkaar aan laten sluiten 
VMBO-leerlingen inspireren blijft een belangrijk speerpunt voor aankomende jaren. Op de langere termijn wil Ivo graag helpen de kwalificatiedossiers van vmbo-opleidingen met een keuzedeel logistiek, nog beter aan te laten sluiten op de logistieke vervolgopleidingen van Summa. “Een kwalificatiedossier bevat de eisen waaraan een leerling of student moet voldoen om zijn of haar diploma te halen. Wanneer de diplomaeisen van het vmbo goed aansluiten op de starteisen van het mbo, kunnen leerlingen prettiger doorstromen.”

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Ivo Verhoeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..