Challenges bij Summa Transport & Logistiek

Een opdracht uitvoeren voor een écht bedrijf. Dat is natuurlijk veel leuker dan een fictieve opdracht in de klas. Bij Summa Transport & Logistiek hebben ‘challenges’ (opdrachten uit en in het bedrijfsleven), een vaste plaats gekregen in het onderwijsprogramma.

Geïntegreerd leren door middel van échte opdrachten
Afgelopen jaren is er vanuit het project ‘Samen Slim Logistiek Vooruit’ hard gewerkt aan het innoveren van het onderwijs van de logistieke opleidingen. Geïntegreerd leren is hierin een speerpunt. “De stage is een groot en belangrijk onderdeel van onze opleidingen. Maar we willen onze studenten ook naast de stage op een praktijkgerichte manier kennis laten maken met het werkveld”, vertelt Jaap Vos, praktor bij Summa Transport & Logistiek.

Met challenges houden we het onderwijs niet alleen uitdagend voor studenten, we bewaren ook de connectie met het bedrijfsleven. “Een challenge is ook een soort van ‘check’ om te kijken of de kennis en kwaliteiten van onze studenten aansluiten op de beroepspraktijk”, aldus Jaap, die vanuit zijn rol als practor verantwoordelijk is voor de challenges.

Succesvolle challenges
Afgelopen jaren hebben onze studenten diverse challenges tot een mooi eindresultaat gebracht. Het meest trots is Jaap op de werkzaamheden die zijn verricht voor Stichting Babyspullen. “Onze studenten hebben voor deze partij een volledig operationeel sorteercentrum opgezet en implementeerde met partner Realtime Solutions zelfs een Warehouse Management Systeem (WMS)! Dit alles kon plaatsvinden in ons eigen magazijn.”

Jaap: “Het mooie aan deze challenges is dat studenten ervaren dat ze binnen organisaties van toegevoegde waarde zijn. Ze lossen een écht probleem op waar bedrijven zelf niet uitkomen. Daarnaast is het uitvoeren van een dergelijke opdracht natuurlijk veel gaver dan leren uit een boek.”

Terugblikken en vooruitkijken
Het integreren van challenges in het onderwijsprogramma was niet eenvoudig. “Veel challenges konden niet doorgaan vanwege corona en dus moesten we creatief zijn”, vertelt Jaap. Naast de opdracht voor Stichting Babyspullen, hebben studenten gelukkig opdrachten kunnen oppakken voor Summa Mechatronica en beten ze zich vast in de opslag van de Summa vestiging aan de Sterrenlaan in Eindhoven, waar onder meer bakkersbenodigdheden en voedingsmaterialen opgeslagen worden. “Inmiddels lopen er weer een vijftal challenges. Studenten uit het tweede leerjaar Manager Transport en Logistiek (MTL) voeren een opdracht uit bij Summa Automotive. Studenten uit het derde leerjaar MTL voeren challenges uit voor CEVA Logistics, CSU, Aalberts Surface Technologies en DSV Road.”

“Iedere challenge is uitgebreid geëvalueerd en de bevindingen hebben inmiddels geleid tot een stappenplan dat gebruikt kan worden bij volgende challenges die worden opgepakt”, vertelt Jaap. “Ik hoop dat niet alleen studenten enthousiast worden van de challenges die wij bij Summa Transport & Logistiek doen, maar ook dat bedrijven die dit artikel lezen geïnteresseerd zijn geworden en bij mij aankloppen met een vraagstuk! In het schooljaar 2022/2023 hebben we nog ruimte.”

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Jaap Vos via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..