Professionaliseren via het practoraat van Summa Transport & Logistiek

Een practoraat is een expertiseplatform binnen een mbo-instelling. Hier wordt praktijkgericht onderzoek uitgevoerd door studenten en docenten. Het doel? Kennisdelen en samen met het bedrijfsleven innoveren. Jaap Vos is sinds 2019 werkzaam als practor voor Summa Transport & Logistiek. Samen met hem kijken we terug én werpen we een blik op de toekomst.

De verbindende rol van het practoraat
“We zijn ruim 3 jaar geleden gestart met het practoraat”,
vertelt Jaap, die als practor de kar moest trekken van dit nieuwe onderdeel binnen de school. Als practor is het verbinden van studenten en docenten met het regionale bedrijfsleven een van zijn belangrijkste taken. “In mijn beginperiode als practor ben ik voornamelijk bezig geweest met het leggen van contacten. Gelukkig wierp dit snel zijn vruchten af. Na enkele maanden wisten studenten en docenten hun weg naar mij te vinden. Niet lang daarna volgde ook het regionale bedrijfsleven.”

Challenges & docentstages
Het practoraat startte met het organiseren van challenges. Dit zijn opdrachten of vraagstukken uit het bedrijfsleven waar studenten zich in vastbijten. “Leuk”, vertelt Jaap, “want studenten zijn zo van waarde voor logistieke organisaties.”

Het practoraat is er echter niet alleen voor studenten, ook docenten kunnen zich via het practoraat professionaliseren. “Ons onderwijs wordt natuurlijk vormgegeven door de docenten. Wij vinden het belangrijk dat zij de binding met het werkveld blijven houden. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van docentstages. Inmiddels hebben een aantal collega’s stage gelopen bij bedrijven. Collega Ivo Verhoeven heeft bij Vanderlande mee mogen lopen, Jolanda Schmidt heeft twee dagen bij DHL meegedraaid en Sam Eyre gaat bij MCB meedraaien om te leren hoe zij daar omgaan met veiligheid in het magazijn.”

Het verankeren van challenges in het onderwijsprogramma en het laten inburgeren van docentstages in het lerarenteam, het zijn wat Jaap betreft belangrijke prestaties van het practoraat tot nu toe. Hoe ziet de toekomst eruit?

Onderzoeken vanuit het practoraat
Jaap: “Momenteel ben ik druk met het afronden van een tweetal onderzoeken. In het eerste onderzoek hebben we de toekomst van logistiek in kaart gebracht en hebben we gekeken naar welke behoeften het werkveld heeft. Heel interessant, want de competenties van onze studenten moeten daar natuurlijk op aansluiten. De belangrijkste bevindingen zijn wat mij betreft dat we bij het opleiden ons vooral richten op het stimuleren van een onderzoekende houding bij studenten en dat er voldoende aandacht is voor logistieke digitale vaardigheden zoals Excel, WMS en TMS. Al deze aspecten worden steeds meer ingebed in het onderwijs.”

Het tweede onderzoek onderzoekt de behoefte van logistieke kennis in de maakindustrie. We hebben natuurlijk ontzettend veel maakbedrijven in onze regio. Het is essentieel dat ook ons onderwijs op de behoeftes van deze branche aansluit. Bij veel van onze studenten is de maakindustrie onbekend terrein, terwijl zij juist daar een belangrijke rol kunnen spelen met hun specifieke logistieke kennis. Om onze studenten kennis te laten maken met logistiek in de maakindustrie wordt er gewerkt aan het opzetten van een Keuzedeel Productielogistiek. Studenten gaan daarin kennis maken met de maakindustrie, leren de daarin gehanteerde terminologie en maken kennis met veelgebruikte technieken zoals Lean Six Sigma en MRP.”

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Jaap Vos via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..